• 7ebe9be5e4456b78f74d28b21d22ce2

E te iloa le lanu o le fa'ata?

E te iloa le lanu o le fa'ata?

A tilotilo i totonu o lefa'ata, e mafai ona e vaʻaia oe lava poʻo le siosiomaga o loʻo siomia ai le faʻata i le ata.Ae o le a le lanu moni o lefa'ata?E mautinoa lava o se fesili manaia lenei, aua o le taliina e manaʻomia ai ona tatou suʻesuʻe i nisi o mea mataʻina o le fisiki.
Afai na e taliina le "silver" po'o le "leai se lanu", o lona uiga e te sese.O le lanu moni o le faʻata e paʻepaʻe ma se lanu lanumeamata lanumeamata.
Ae ui i lea, o le talanoaga lava ia e sili atu ona maaleale.A uma mea uma, o mitiafu e mafai foi ona paʻepaʻe ma lanu meamata, ae e le faʻapea e mafai ona e faʻaogaina mo ato teuteu.
A o susulu mai le malamalama mai le mea faitino i o tatou retina, e mafai ona tatou iloa le auivi ma le lanu o le mea.Ona toe faʻaleleia lea e le faiʻai faʻamatalaga mai le retina-i foliga o faailo eletise-i ni ata mo tatou e vaʻaia.
O le mea muamua e lavea i le malamalama paʻepaʻe, lea e matua leai se lanu o le ao.E aofia uma ai umi galu o le fusi o alaleo vaaia o le malosi tutusa.O nisi o nei galu umi e mitiia, ae o isi e atagia.O le mea lea, tatou te manatu mulimuli ane o nei fa'aaliga fa'aalia umi galu o ni lanu.
Pe a mitiia e se mea le umi galu o le malamalama vaaia, tatou te manatu e uliuli, ma o se mea e atagia uma ai umi galu o le malamalama e foliga papae i o tatou mata.O le mea moni, e leai se mea e mafai ona mitiia pe atagia ai le malamalama 100%-e taua tele pe a iloa le lanu moni o sefa'ata.
E le tutusa uma mafaufauga.O le ata o le malamalama ma isi ituaiga o eletise eletise e mafai ona vaevaeina i ni ituaiga eseese se lua.O le fa'aaliga fa'apitoa o le malamalama o lo'o fa'aalia i se tulimanu mai se mea lamolemole, a'o le fa'aaliga fa'asalalau e maua mai i luga o se mea talatala e atagia ai le malamalama i itu uma.
O se faʻataʻitaʻiga faigofie o ituaiga e lua o le faʻaogaina o le vai o le vaitaele mataʻituina.A malu le vai, e atagia mai le malamalama o le mea na tupu i se tulaga maopoopo, ma maua ai se ata manino o le vaaiga i tafatafa o le vaitaele.Ae peitaʻi, afai e faʻalavelaveina le vai i papa, o galu o le a faʻaumatia le ata e ala i le faʻasalalauina o le malamalama faʻaalia i itu uma, ma faʻaumatia ai le ata o le laufanua.
O lefa'atafa'ata'ita'i fa'ata.Pe a fa'aalia le malamalama pa'epa'e i luga o le fa'ata i se tulaga fa'alavelave, o le a toe fa'afo'i atu i le vateatea i se tulimanu fa'afoliga e tutusa ma le fa'alavelave fa'afuase'i.O le malamalama o loo susulu i luga o lefa'atae le vaevaeina i ona lanu faʻavae, aua e le "faʻanoʻo" pe faʻafefe, o lea e atagia uma ai le galu i le itu e tasi.O le taunuuga o se ata o le puna malamalama.Ae talu ai ona o le faasologa o vaega mama (photons) e fesuiaʻi e ala i le faagasologa o mafaufauga, o le oloa o se ata faʻata.
Peitai,fa'atae le atoatoa papa'e aua o mea latou te faaaogaina e le atoatoa.Fa'ata fa'aonaponeie faia e ala i le fa'apipi'iina o le siliva po'o le su'iina o se vaega manifinifi o le siliva po'o le alumini i tua o se laupepa tioata.O le quartz glass substrate e atagia mai ai le malamalama lanumeamata sili atu nai lo isi galu umi, faʻaalia le atafa'atafoliga foliga lanu meamata.
O lenei lanu lanumeamata e faigata ona iloa, ae o loʻo iai.E mafai ona e vaʻai i lona faʻagaioiga e ala i le tuʻuina o lua faʻaoga leleifa'atafa'afeagai le tasi ma le isi ina ia fa'aauau pea ona fa'aamana'o le malamalama o le tasi i le isi.O lenei faʻalavelave e taʻua o le "tunnel faʻata" poʻo le "faʻata e le gata".E tusa ai ma se suʻesuʻega na faia e se fomaʻi i le 2004, “o le loloto o lo tatou ulu atu i le alāvai o le faata, o le pogisa ma le lanu meamata foʻi le lanu o le mea.”Na maua e le physicist o le faʻata o loʻo i ai le galu i le va o le 495 ma le 570 nanometers.Se'ese'ese, lea e fetaui ma le lanu meamata.


Taimi meli: Iul-02-2021